Shuraila F. Stoppel

Wetenschapsjournaliste

Over mij; toen en nu

'Vanaf de eerste dag dat ik in een echt lab werkte, vertelde ik vrienden en kennissen uitgebreid over mijn werk.'  Mijn favoriete bezigheden op de basisschool waren werkstukken maken en spreekbeurten houden. Mezelf verdiepen in een onderwerp en het vervolgens duidelijk verwoorden. Dat, vond ik leuk om te doen! Daarnaast schreef ik ook graag verhalen.

Ondanks de voorliefde voor schrijven, hadden de exacte vakken een enorme aantrekkingskracht op mij. Zodoende, koos ik voor een bèta-opleiding; HLO Biochemie. Tenslotte aangevuld met een universitaire research master in Oncologie.

Vanaf de eerste dag dat ik in een echt lab werkte, vertelde ik vrienden en kennissen uitgebreid over mijn werk. Vooral het fundamentele biochemische en moleculair biologische onderzoek, uit de beginjaren, was niet makkelijk uit te leggen maar juist daarom een uitdaging!

Toen ontdekte ik dat het uitleggen van laboratoriumonderzoek een echt vak was; wetenschapscommunicatie.

LABTAAL
Dus volgde ik uit het lesprogramma van wetenschapscommunicatie, de cursus wetenschapsjournalistiek. Sindsdien kan ik op een professionele manier mensen informeren over laboratoriumonderzoek.

En daardoor interview ik nu regelmatig allerlei wetenschappers, analisten, assistenten en/of artsen. Doorgaans vertellen zij vol enthousiasme over hun onderzoek. Dat doen ze niet altijd in gewone-mensen-taal maar meestal in jargon ofwel labtaal.  

Deze labtaal vertaal ik voor u graag in een pakkend en begrijpelijk verhaal. Daarbij probeer ik het enthousiasme van de onderzoeker en het belang van de resultaten van diens onderzoek goed en duidelijk over te dragen op de lezer.